Gebelikte Kanama Olması Annenin ve Bebeğin Yaşamını Tehdit Edebilir – Sağlıklı bir gebelikte kanama olması beklenmeyen bir durumdur, rahim içinde gebelik olması normal biçimde adet olmasını engelleyecektir. Gebelik sırasında kanama olması sıklıkla gebelikte düşük olması veya erken doğum tehlikesini gösterir.
Gebelik sırasında kanama olması beklenmeyen bir durum olmasına rağmen özellikle gebeliğin ilk ayları içinde yaklaşık olarak her dört gebe kadının birinde kanama görülebilir. Gebelik sırasında olan kanamalar çoğu zaman anne veya bebek için yaşamsal tehlike yaratmaz. Gebelik sırasında görülen kanamanın açık renkli, fazla miktarda olması ve beraberinde pıhtı veya katı parçalar gelmesi durumun çok acil olduğunu gösterebilir.
Gebelikte Kanama Nedenleri
Gebeliğin ilk aylarında görülen kanamanın en sık nedeni düşük olması durumudur. Yapılan tıbbi araştırmalara göre gebeliklerin yaklaşık olarak %30 kadarı kanamalar ile ilk haftalar içinde kaybedilmektedir. Gebeliğin erken dönemindeki kanamalar çoğu zaman kadınlar tarafından adet olarak kabul edilir ve böylece gebelik (kimyasal gebelik) tanı konulamadan kendiliğinden sonlanmış olur.
Gebelikteki kanamaların bazılarında, kadınlar daha önceden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene oldukları için, gebelik hakkında kesin tanı belli olmuştur. Bu gebelikler çoğu zaman bebeğin kalp atışları görülebilecek kadar büyüktür ve kanama genellikle adet kadar veya daha fazla miktarda görülür. Gebelikte ilk üç ayda görülen düşüklerin en sık görülen nedeni genetik bozukluklardır. Küçük bir gebelikte düşük olması ve gebeliğin sonlanması çoğu zaman herhangi bir tedavi ile önlenemez.
Bazen küçük gebeliklerde plasentanın rahim içinde yerleşmesi sırasında kılcal damarların yapısı bozularak kanama olmasına neden olabilir. Bu nedenle ortaya çıkan kanama az miktardadır, genellikle annenin ve bebeğin yaşamını tehdit etmez. Bu tür kanamalar (yerleşme kanaması) için çoğunlukla tedavi gerekmez ve kısa süre içinde kendiliğinden sonlanır.
Gebeliğin ilk üç ayından sonra görülen kanamalar bebeği besleyen organ olan plasentaya (bebeğin eşi, etene) bağlı hastalıklara bağlı olabilir. Plasentanın yerleşimi bozuklukları örneğin plasentanın rahmin aşağı bölgelerine yerleşmesi kanama nedeni olabilir. Daha nadir olarak plasentanın rahim içinde (plasenta previa) yapıştığı yerden ayrılması (dekolman) kanama nedeni olarak görülür. Bu iki plasenta hastalığına bağlı kanamalar anne ve bebek için yaşamsal tehlike yaratacak kadar çok miktarda olabilir.
Büyük gebeliklerde erken doğum başlaması durumunda önce lekelenme biçiminde kanama olabilir, bunun devamında daha sonra rahimde kasılmalar ve vajinadan su gelmesi görülebilir. Bu tür kanamalarda erken tanı ve doğum eyleminin durdurulması için en yakın zamanda bir uzman doktora başvurmak çok önemlidir.
Gebelikte Kanama Tedavisi
Gebelikte kanamanın tedavisi bu durumu yaratan hastalığa göre yapılmalıdır. Gebeliğin ilk üç ayında görülen düşük tehdidi nedeniyle olan kanamalar bazen uygun ilaçlar ile tedavi edilebilir. Fakat sıklıkla bu kanamalar durdurulamaz, kanama çok miktarda olur ve gebelik sonlanır. Düşük oluştuğu hallerde rahmin içinde kalan gebeliğe bağlı ölü dokuların temizlenmesi için çoğu zaman kürtaj gerekli olur.
Büyük gebeliklerde plasentanın yerleşim yerinin uygun olmamasına bağlı kanamaların durdurulması için ilaç tedavisi yeterli olabilir. Plasentanın yerleşim bozukluklarında gebelik miadına geldiğinde vajinal doğumun tehlikeli olacağı görülürse sezaryen ile doğum gerekli olabilir.
Plasentanın yerleştiği yerden ayrılması (dekolman) durumunda, rahim içinde çok miktarda kan birikebilir. Böyle bir durumda anne ve bebek için yaşamsal tehlike oluşabilir, bu nedenle çoğu zaman acil olarak sezaryen ile doğum gerekli olur.