Jinekolojik Muayene

Jinekolojik muayene, (pelvik muayene) kadınlarda cinsel organların yani vajina, rahim ağzı, rahim ve yumurtalıkların durumunu değerlendirmek için yapılır.

Jinekolojik Muayene Neden Yapılır?

Jinekolojik muayene kadınlarda aşağıdaki nedenlerle yapılabilir
– Normal düzenli kontrol muayeneleri için, çoğunlukla HPV için birlikte smear (yayma) yapılır.
– Vajina iltihapları (vajinitler), mantar ve bakteri iltihapları.
– Şüpheli durumlarda cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıkların muayenesi ve tanı için örnek alınması.
– Düzensiz adet kanamaların nedeninin anlaşılması.
– Cinsel ilişki sonrası kanamalarda kızlık zarı ve vajina içindeki yırtıkları görülmesi.
– Bazı durumlarda gebeliğin ilk haftalarında kanama nedeni, rahim ağzı açıklığı veya dış gebelik şüphesi olan durumların anlaşılması.
– İstemsiz idrar kaçırması olan durumlarda rahim ve idrar yollarındaki yapı bozukluklarını görülmesi.

Jinekolojik muayene tekniği
Jinekolojik muayene tekniği
(Büyütmek için tıklayın)

Jinekolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene özel olarak bunun için yapılmış jinekolojik muayene masası yardımıyla yapılır. Bu masada hastaların sırtüstü yatacağı düz bir kısım, daha sonra her iki bacağını veya ayağını koyabileceği bir destek vardır. Hasta muayene öncesinde iç çamaşırlarını çıkarır, sırtüstü olacak biçimde masaya uzandıktan sonra bacaklarını desteklere koyar. Bundan sonra bacakların üzerine örtü konulur ve hasta muayene için hazır olmuş duruma gelir.

Muayenede uzman doktor ilk önce dış cinsel organlardaki olası değişikliklere ve hastalıklara dikkat eder. Daha sonra spekulum denilen bir tıbbi alet ile vajina içi ve rahim ağzı incelenir. Bu sırada gerekiyorsa vajina kültürü, smear veya human papilloma virüsü (HPV) için örnek alınır. Bu aşamadan sonra spekulum çıkarılır ve gerekliyse vajinal ultrason yapılır. Son olarak rahim büyüklüğü ve rahmin etrafında hassasiyet durumunun anlaşılması için elle (bimanuel) muayene yapılabilir.

Jinekolojik Muayene Öncesi İçin Öneriler

Eğer daha önce hiç cinsel ilişki olmadıysa ve kızlık zarında bir zedelenme yoksa, yani bakireyseniz, muayene öncesinde doktora bunu söylemelisiniz. Jinekolojik muayene sırasında kızlık zarında zedelenme olabilir. Jinekolojik muayeneye gelirken kolay çıkarılabilecek kıyafetler ve iç çamaşırları giymeye dikkat edin. Muayene öncesinde tuvalete giderek idrarınızı yapın, jinekolojik muayene sırasında mesaneniz boş olmalıdır. Normalde jinekolojik muayene sırasında ağrı olmaz, böyle bir durum varsa muayene eden doktora bilgi vermelisiniz. Muayeneden önceki en az 24 saat içinde tampon kullanmayın, vajinal duş ve cinsel ilişki olmamalıdır.Son

Bir Cevap Yazın