Gebelikte bazen kadınlar aşırı koku, iştah kapanması ve bulantı yüzünden gıda tüketemez olmaya başlar. Bulantı bazen o kadar fazla olur ki, anne adaylarını gebelik olduğu için pişman edebilir.
Gebeliğin ilk belirtilerinden biri çoğu zaman bulantıdır ve adet gecikmesi ve gebelik testi ile gebelik saptandığı ilk günlerde başlayabilir. Gebelikteki bulantının tıbbi olarak kesin nedeni belli değildir, anlaşıldığı kadarıyla gebelik sırasında beyindeki bulantı yapan bir merkez uyarılır ve burnun kokulara karşı hassasiyeti çok artar. Nedeni kesin belli olmasa da gebelik bulantısında bazı faktörler etkili olabilir. Örneğin bir kadının ilk gebeliğinde veya çoğul gebelik varsa bulantı daha fazla olabilir. Bir başka özellik de bulantıların psikolojik yönünün olması, örneğin bir gıda evde bulantı yaparken, aynı gıda açık havada örneğin bir bahçede kolayca yenilebilir.
Tedavi Seçenekleri
Bir anne adayının bulantı olan dönemde kendini çaresiz hissetmesine hiç gerek yoktur. Gebelik bulantısı artarsa aşırı kusma, halsizlik, düşük tansiyon hatta vücuttan sıvı ve mineral kaybı nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Yaygın inanışın aksine gebelikte bulantıyı azaltan, ya da en azından sorunların kötüye gitmesini engelleyen bir çok tıbbi tedavi seçeneği var. Tıbbi tedavi yapılırken kullanılan ilaçlar bebeğin sağlığına zarar vermeyecektir. Bu yüzden anne adaylarının bulantıyı kader olarak kabul etmelerine gerek yok, tıbbi tedavinin gerekiyorsa yapılması hem anne hem de bebeğin sağlığı için iyi olacak.
Anne Adayları İçin Evde Alınacak Önlemler
Evde anne adaylarının evde uygulayabileceği gebelik bulantısını azaltan hatta bir ilaç kadar etkili olabilen yöntemler de var. Bunları aşağıdaki listeden inceleyin, sizin için en uygun olanları deneyin.
- Bulantı yapan veya kötü kokan gıdaları yemeyin, hatta gerekirse hiçbir şey yemeyin, bir süre aç kalın. Anne karnındaki bebek gıdasız kalacak diye üzülmeye gerek yok, çünkü daha çok küçük.
- Bir gıda türü bulantı yapmıyorsa, rahat yenilebiliyorsa onunla devam edin. Örneğin şekerli çay içebiliyorsanız, sizin vücudunuz için sıvı ve enerji kaynağı olacaktır.
- Yemekleri veya başka gıdaları az da olsa denemekten korkmayın. Eğer bir gıda bulantı yapmazsa bunu günlük yemek listenize ekleyin.
- Biliyorum çok zor ama kusmamaya çalışın. Kusmak başlangıçta rahatlatsa da, daha sonra vücuttan sıvı kaybı nedeniyle sizi çok kötü duruma düşürebilir.
- Bulantının özellikle sabahları fazla olduğunu farkettiniz değil mi? Sabahları kahvaltıdan önce tuzlu kraker, ekmek kabuğu veya tost yemeniz bulantıya iyi gelebilir.
- Bulantınızın fazla olduğu zamanlarda açık havaya çıkıp yürüyüş yapmayı deneyin.
- Evde yemek yapmayın, kokular bulantınızı çok artırır, belki bir yakınınız size sevdiğiniz yemekleri yaparak getirebilir. Belki de eşiniz bir restorandan size sevdiğiniz bir yemek, örneğin çorba, köfte veya sade döner gibi kolay yenecek birşeyler getirebilir.
- Yemek öğünlerini kendiniz için istediğiniz gibi değiştirin, canınız istediği zamanlarda yemek yiyin, ayrıca sofradaki her yemeği yemek zorunda değilsiniz.
- Gıda ve yemek önerileri; demsiz şekerli çay, süt, beyaz peynir, tuzlu ayran, yoğurt, ekmek, kızarmış ekmek, tuzlu kraker, basit salatalar, meyveler, çorba, ızgara köfte, sade döner, pilav, patates püresi. Bunlar fazla bulantı yapmıyor, deneyin.
Sonuçta gebelikteki bulantı olan dönem genellikle gebeliğin üçüncü ayında sona erer. Bu nedenle sabırlı olun, gününüzü sorunsuz geçirmeye çalışın.