Gonore

Gonore Hastalığı Nedir? – Gonore (bel soğukluğu), cinsel ilişki yoluyla bulaşan bir iltihap hastalığıdır. Bu hastalık mikrobun korunmasız cinsel ilişki sırasında vajina, idrar yolları veya ağız aracılığıyla vücuda girmesiyle ortaya çıkar.

Gonore hastalığı Neisseria gonorrhoeae (gonokok) denilen mikrop nedeniyle cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. Mikrobun bulaşmasından 2-14 gün sonra Gonore hastalığı belirtileri ortaya çıkabilir. Bazı kişilerde hastalık belirtileri görülmeyebilir fakat bu kişiler yine de hastalığı başka kişilere taşıyabilirler. Gonore sadece insandan insana bulaşabilir, yani aynı havlu, giyecek veya tuvaleti kullanmak gibi nedenlerle mikrop bulaşmaz.

Gonore (Bel Soğukluğu) Belirtileri

Erkeklerde mikrobun bulaşmasından birkaç hafta sonra belirtiler başlayabilir. Erkeklerde ilk belirtiler, idrar yaparken ağrı ve yanma, idrar yollarında akıntı, penis üzerinde kızarıklık, testislerde (er bezleri) şişkinlik ve ağrı veya boğazda ağrı olacaktır.

Kadınlarda çoğunlukla mikrop bulaştıktan sonra önemli bir belirti olmaz. Belirti olursa, idrarda yanma, sık idrara çıkma, vajinada akıntı, adetlerde artma veya azalma, cinsel ilişki sırasında ağrı, kasık ağrısı ve ateş görülebilir.

Gonore Tanısı

Bu hastalık tanı konulmasına yardımcı olacak özel belirtiler yaratmadığı için ile daha kesin tanı konulması için bazı testler yapılabilir. Bu hastalığın tanısı için, erkek veya kadında cinsel organlardan alınan örneklerden yayma, mikrop kültürleri ve idrar testleri yapılabilir. Mikroba özel genetik testler (DNA testleri) diğer testlere göre daha kesin bir tanı aracıdır.

Gonore (Bel Soğukluğu) Tedavisi

Türkiye’de Gonore bildirimi zorunlu bir hastalıktır ve kesin tanı konulduğunda resmi kurumlara hastalık konusunda bilgi verilmelidir. Gonore erkek veya kadında antibiyotik kullanılarak basit bir biçimde kesin olarak tedavi edilebilir. Tedavi bittikten sonra hastalık bir hafta içinde bulaşıcı özelliğini kaybeder.

Tedavi yapılmazsa iltihap erkeklerde testis, kadınlarda yumurtalık ve tubalara (kordonlar) kadar ilerleyebilir. Tedavi yapılmamış Gonore hastalığı kadınlarda kısırlık ve dış gebeliğe neden olabilir. Gonore hastalığının bulaşmasını engellemek için cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanılması gereklidir.

Gebelik ve Doğum Sırasında Gonore Varsa

Gebelik sırasında Gonore hastalığı anne karnındaki bebeği etkilemez ama özellikle normal vajinal doğum sırasında mikrop bebeğe bulaşabilir. Bu mikrop bebeğin gözlerinde tedavi edilmezse körlüğe neden olabilen bir iltihap yapabilir. Bebeklerdeki bu göz iltihabı doğumdan hemen sonra bebeğin gözüne damlatılan koruyucu antibiyotikli damla ile engellenebilir.

Doğum sırasında bebeklere mikrobun bulaşmasıyla göz iltihabı yanında erkek bebeklerde idrar yolu iltihabı, kız bebeklerde idrar yolu ve vajina iltihabı görülebilir. Bebeklerde bu hastalıklar için uygun tedavi yapılmazsa beyin iltihabı (meninjit), eklem iltihabı (artrit) ve mikrobun kana karışması (sepsis) görülebilir.Son

Bir Cevap Yazın