Bebeklerin anne karnındaki gelişimi sırasında 11. haftadan sonra burun kemiği görülmeye başlar. Bu kemiğin görülmeye başlaması ve uzunluk ölçümünün normal olması bebeğin sağlıklı olduğu konusunda olumlu bir işarettir.
Burun Kemiği Ölçümü Nasıl Yapılır?
Burun kemiği ölçümü gebeliğin 11 ile 14 haftaları arasında hassas bir ultrason cihazı ile yapılan ve bebeğin sağlığı konusunda ipuçları veren ikili test adlı taramanın bir parçasıdır. 11 haftalık gebelikte burun kemiği ölçümü yapılırsa bebeklerin %1-2 kadarında kemik hiç gelişmemiş olabilir veya ölçüm ile beklenenden daha kısa görülebilir. Bu yüzden burun kemiği ölçümü özellikle 12-14 haftalık gebeliklerde daha doğru sonuçlar verecektir.
Burun Kemiği Ölçümü Neden Önemli?
Burun kemiği ultrason ile görülemeyen veya ölçümü küçük çıkan bebeklerin yaklaşık yarısında Down sendromu veya diğer genetik hastalıkların görülme şansı fazladır. Burun kemiği görülmeyen bveya ölçümü kısa olan bebeklerde Down sendromunun daha kesin tanısı için ikili test veya serbest fetal DNA testi gibi tarama testleri yapılabilir. Bu testlerde genetik hastalık olma şansı yüksek bulunursa koryonik villus örneklemesi (CVS) yapılarak kesin tanı konabilir. Bunun yanında ultrason ile burun kemiği görülmeyen veya ölçümü normal olmayan bebeklerin yaklaşık yarısında gebeliğin sonunda Down sendromu görülmeyeceği unutulmamalıdır.