Sitomegalovirüs

Görünmez Düşman; Sitomegalovirüs – Gebe kadınlar için sitomegalovirüs (CMV) bulaşmasının yarattığı sağlık sorunları toplumda çok bilinmez. Fakat anne karnındaki bebekleri etkileyen iltihap hastalıkları arasında en sık görülen mikrop sitomegalovirüstür.

Bu virüs Herpes virüs grubundadır ve insanlara başka kişilerin, tükürük, idrar, meni veya idrar gibi vücut sıvılarının temasıyla bulaşabilir. Bu virüs ilk bulaştığında insanlarda çoğu zaman önemli bir hastalık yaratmaz ve vücutta hücrelerin içinde yerleşir. Bir kadın gebelik sırasında ilk defa bu virüsle karşılaşırsa veya vücudunda önceden bulunan virüs yeniden hastalığa neden olursa, sitomegalovirüs plasenta yoluyla veya doğumdan sonra emzirme ile bebeğe geçebilir.

Sitomegalovirüs Hastalığı Belirtileri

Yetişkinlerin yarısından fazlası sitomegalovirüs taşıyıcısı durumundadır ve yeni doğan bebeklerin %1-2 kadarında sitomegalovirüs iltihabı görülür. Sitomegalovirüs hastalığı bebeklerde gelişme geriliği, erken doğum, bebeğin başının küçük olması (mikrosefali), beyin içinde kireçlenme, sarılık, cilt döküntüleri, karaciğer ve dalak büyümesi veya sağırlık oluşturabilir. Bu hastalıkta kesin tanı için mikrop kültürü veya genetik test yapılmalıdır. Bu hastalık belirtileri olan yeni doğmuş bebeklerin %30 kadarı ilerleyen aylarda yaşamını kaybeder.

Sitomegalovirüs Hastalığı Tedavisi

Bu hastalık olan yenidoğan bebeklerde virüsleri öldüren özel antibiyotik ve serumlarla uzun süreli tedavi yapılmalıdır. Sitomegalovirüs için etkili bir aşı henüz yoktur.

Sitomegalovirüs Hastalığından Korunma

Bu mikrobun bulaşmasını engellemek için hastalığı taşıyan insanlarla ve çocuklarla yakın temastan kaçınılmalıdır. Sitomegalovirüz bulaştırmasından şüphe edilen kişilerin bardak, havlu ve iç çamaşırı gibi özel eşyaları kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanılması hastalığın bulaşmasını engelleyebilir.Son

Bir Cevap Yazın