Pelvik ultrason, kadınlarda karnın alt kısmındaki organları incelemek için yapılan bir ultrason türüdür. Bu ultrason yöntemi ile kadınların iç cinsel organları, gebelik yerleşimi ve mesane yapısı görülerek hastalıklar için tanı koydurucu bilgiler elde edilebilir.
Pelvik Ultrason Neden Yapılır?
Bu ultrason yöntemi kadınlarda karın alt kısmında cinsel organları ilgilendiren hastalıkların tanısı için gerekli olabilir. Pelvik ultrason yöntemiyle rahim büyümesi, rahmin yapısındaki bozukluklar, spiralin yerinin belli olması, küçük gebeliklerde, yumurtlama takibi, yumurtalık kistleri ve dış gebelik gibi hastalıklarda tanı veya takip yapılabilir.
Pelvik Ultrason Nasıl Yapılır?
Kadınlarda karnın alt kısmında olan iç organları görmek için pelvik ultrason, karın alt kısmından, vajinal ultrason veya rektal ultrason yöntemiyle olabilir. Pelvik ultrason çoğu zaman 15-30 dakika süre içinde tamamlanır.
Pelvik ultrason en sıklıkla karından ultrason bakılması (transabdominal ultrason) ile gerçekleştirilir, bu sırada hastanın mesanesinin dolu olması tercih edilir. Karından ultrason bakılırken kadınlarda özellikle rahim büyümesi yapan hastalıkların tanısı daha kolay olacaktır.
Bu yöntemde hasta düz bir muayene masasında sırtüstü yatar ve karnının alt kısmı açılır, ultrason jeli sürülür ve uygun bir ultrason probu ile göbek deliği ve kasıklar arasındaki bölgede ultrason görüntüleri elde edilir. Karından yapılan pelvik ultrason yönteminde hastanın karnındaki yağ dokusunun fazla olması ve bağırsaklar görüntü kalitesini düşürebilir.
Pelvik ultrason özellikle dış gebelik veya yumurtlama takibi gibi hassas ölçüm yapmak gereken durumlarda vajinal ultrason yöntemiyle yapılır. Bu yöntemde üzerine özel bir koruyucu, bu yoksa eldiven veya kondom geçirilmiş özel bir biçimi olan vajinal prob kullanılır. Hasta jinekolojik muayene olacakmış gibi hazırlanır veya bazen düz bir muayene masasında vajinal ultrason yapılabilir. Vajinal ultrason ile kadınların cinsel organları için karından bakılan ultrasona göre çok daha ayrıntılı görüntüler elde edilebilir. Örneğin bu yöntem ile birkaç milimetrelik yumurtalık kisti veya gebelik kesesi ölçümleri yapılabilir. Vajinal ultrason sırasında ağrı olması beklenmez.
Vajinal ultrason kızlık zarının sağlam olduğu küçük yaştaki kızlarda kullanılamaz, bunun yerine yine aynı vajinal prob yardımıyla makattan (anüs) girilerek rektal ultrason yapılabilir. Rektal ultrason fazla ağrı yaratan bir yöntem değildir. Rektal ultrason yöntemiyle de vajinal ultrason gibi çok ayrıntılı görüntüler elde edilebilir fakat günlük uygulamada genç kızlarda nadiren gerekli olacak bir yöntemdir. Rektal ultrason daha sıklıkla erkek hastalarda prostat bezinin ultrason ile muayenesi için yapılmaktadır.
Pelvik Ultrason Öncesinde Hastalar İçin Öneriler
Pelvik ultrason karın alt kısmında bakılarak yapılacaksa mesaneniz dolu (idrar sıkışıklığı) olarak gelmeniz istenebilir. Mesaneniz dolu değilse hızlı bir biçimde yaklaşık bir litre su içerseniz kısa sürede sıkışıklık oluşacaktır.
Ultrason muayenesi için vajinal ultrason yöntemi kullanılacaksa mesaneniz boş olmalıdır.
Pelvik ultrason yapılması için gelirken kolay çıkarılan giysiler ve iç çamaşırları giymeniz iyi olacaktır.