Doğum sonrası dönemde bazı annelerde mutluluk duygusu yerine depresyon (ruhsal çökkünlük) görülebilir. Bu sıradışı durumun aile veya sağlıkçılar tarafından fark edilmesi çoğu zaman zor olacaktır.
Doğumdan hemen sonraki günlerde annelerin yaklaşık %20’sinde depresyon (ruhsal çökkünlük) görülür. Bu tür ruhsal çökkünlük durumu çoğunlukla kısa sürede düzelir fakat uzun sürdüğü ve belirtilerin günlük yaşamı etkileyecek kadar fazla olduğu durumlarda uygun tedavi gereklidir.
Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri
Depresyon belirtileri çok sıklıkla doğum sonrasında oluşan ani hormon bozukluklarına bağlıdır. Bazı anneler için bebeğin doğumu ile ortaya çıkan iş kaybı, iş değişikliği veya maddi sıkıntılar depresyon nedeni olabilir. Yeni doğan bebeğin sağlık durumunun kötü olması veya ölü doğum annede depresyon yaratabilir. Bazı durumlarda ailesel olarak depresyona yatkınlık görülebilir.
Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri
Belli bir nedeni olmadan aşırı üzüntü duygusu, ağlama, iştahın azalması, ani sinirlenme ve aşırı duygusal hassasiyet doğum sonrası depresyon belirtisi olabilir. Uyku bozuklukları örneğin uykuya dalmada zorluk, uykuda kötü rüyalar görülmesi ve sabah çok erken saatte uyanmak doğum sonrası depresyon durumunda görülebilir. Diğer belirtiler sosyal aktivitelerden uzak durmak, içe kapanıklık, gün boyunca kendini yorgun hissetmek, cinsel isteğin azalması olabilir.
Doğum Sonrası Depresyon Tedavisi
Doğum sonrası depresyon çoğu zaman kendiliğinden düzelebilir ama uzun sürerse ve günlük yaşamı etkileyecek kadar ağır ise doktor muayenesi ve tedavi gerekli olacaktır. Tedavi için kadınlara psikolojik destek verilebilir ve ilaç tedavisi kullanılabilir. Doğum sonrası depresyon olduğunda kadınlar bebek emzirme döneminde olacağı için buna uygun bir depresyon ilacı tercih edilir.
Doğum Sonrası Depresyondan Kurtulmak İçin 5 Öneri
1 – Hergün Yeteri Kadar Uyuyun. Uykuya zaman ayırabilmek için bebeğin bakımı için yardım alabilirsiniz.
2 – Spor Yapın. Doğum sonrası dönem için uygun olacak yüzme, bisiklet veya yürüyüş gibi spor türlerini yapın.
3 – Sosyal İlişkilerinize Zaman Ayırın. Ailenizle ve arkadaşlarınızla daha çok zaman geçirin.
4 – Beslenmenize Dikkat Edin. Gün içinde öğünleri aksatmadan mevsime uygun dengeli bir diyet uygulayın.
5 – Kendinize Zaman Ayırın. Bebeğinizi güvendiğiniz bir kişiye bırakıp dinlenmeye, spor yapmaya veya arkadaşlarınıza vakit ayırmaya çalışın.