Asherman sendromu rahim içinde yapışıklıklar nedeniyle adet görme ve çocuk sahibi olmada zorluk olmasıdır. Bu durum nedeniyle bazen adetler tamamen keslebilir, gebelik oluşursa ardarda düşükler görülebilir.
Asherman Sendromunun Nedenleri
Asherman sendromu sıklıkla daha önce yapılan cerrahi işlemler, örneğin kürtaj, histeroskopi veya sezaryen doğum yüzünden ortaya çıkar. Bu durumun, elimizde kesin kanıtlar olmasa da, kürtaj veya normal doğum sonrasında uzun süren kanama nedeniyle keskin aletler ile uzun süre kürtaj yapılması sonrası oluştuğu düşünülmektedir. Daha nadir olarak verem mikrobu (tüberküloz) gibi bazı iltihap hastalıkları yüzünden Asherman sendromu görülebilir.
Kadınların yaşı arttıkça kürtaj, doğum, sezaryen veya iltihap hastalıkları yüzünden bu sendromun görülme olasılığı artacaktır. Asherman sendromu nadiren doğuştan gelen veya radyasyon tedavisi sonra oluşan bir sorun olabilir.
Asherman Sendromunda Tanı
Kadınlarda özellikle rahmi ilgilendiren cerrahi bir işlem sonrasında adetlerde azalma, adet sancısı veya çocuk sahibi olmada zorluk (kısırlık) ortaya çıkarsa Asherman sendromu düşünülmelidir. Bu durumun kesin olarak anlaşılabilmesi için vajinal ultrason, histerosalfingografi (HSG) ve tanısal amaçlı histeroskopi yapılması gereklidir.
Asherman Sendromunda Tedavi
Asherman sendromu tanısı konan bir kadının adetlerdeki bozukluk sorun yaratmıyorsa ve gelecekte gebelik istemi yoksa tedavi gerekmeyebilir. Asherman sendromu günümüzde histeroskopi yöntemi ile çok etkili ve kolay bir biçimde tedavi edilebilir. Bu yöntemde ışıklı bir alet ile rahim içi gözlenir, bu sırada görülen yapışıklıklar kesilir. Bu işlem sonrasında tekrar yapışıklık oluşmaması için rahim içine balon yerleştirilir ve hormon tedavisi yapılır. Bazı hastalarda kontrol muayeneleri sırasında rahim içindeki yapışıklıkların devam ettiği görülürse ikinci bir histeroskopi işlemi gerekli olabilir. Bu işlemin sonucu genel olarak olumlu olur, adetler normal duruma döner ve kendiliğinden gebelik olabilir.