Adet Öncesi Gerginlik Sendromu

Adet öncesi gerginlik sendromu (Premenstrüel Sendrom, PMS), kadınlarda adet öncesi dönemde ortaya çıkan psikolojik ve bedensel belirtilere denir. Bu sendromun görülme sıklığı kesin bilinmese de neredeyse her dört kadından birinde adet öncesi gerginlik sendromu belirtilerine rastlanabilir.

Daha önce depresyon geçiren ve ailesindeki kadınlarda adet öncesi gerginlik sendromu görülen veya adet sancısı olan kadınlarda adet öncesi gerginlik sendromu daha sık görülmektedir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Belirtileri

Birçok kadında adet öncesindeki dönemde göğüslerde hassasiyet gibi basit belirtiler oluşabilir. Bu basit belirtiler yerine bir kadında ciddi yakınmalar olursa ve günlük yaşantısını değiştirmek zorunda kalıyorsa adet öncesi gerginlik sendromu olduğu düşünülür. Adet öncesi gerginlik sendromu belirtileri adetlerden 4 ile 10 gün önce başlayabilir. Adet öncesi gerginlik sendromuna ait yakınmalar sıklıkla hafif veya orta derecede görülür, %10 kadar kadında oldukça ağır yakınmalara neden olabilir.

Adet öncesi gerginlik sendromunun duygusal ve davranışsal belirtileri, gerilim, endişe, depresif ruh hali, ağlama nöbetleri, ruhsal durum dalgalanmaları, öfke, iştah değişiklikleri, gıdalar için aşerme, uykusuzluk, sosyal izolasyon ve dikkat bozuklukları olabilir.

Bu sendromda bedensel belirtiler, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, vücutta sıvı tutulması nedeniyle kilo alma, karında şişkinlik, göğüslerde (memelerde) hassasiyet, sivilce oluşması, kabızlık veya ishal olabilir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Neden Olur?

Bu sendromun kesin nedeni bilinmemektedir, görülen belirtilerin kadınlardaki aylık hormon düzeyi değişimleri ve beyinde uyarı iletiminde işe yarayan serotonin isimli hormonun etkisi olduğu düşünülmektedir.

Adet Öncesi Gerginlik Sendromu Tedavisi

Adet öncesi gerginlik sendromunda yakınmaların azalması için öncelikle yaşam biçimi değişiklikleri yararlı olabilir. Düzenli spor yapmak, kahve ve sigara kullanımını azaltmak işe yarayabilir. Dengeli beslenme ve uyku düzeninin iyi olması kadınların yakınmalarını azaltabilir.

Bunların yanında tedavi için idrar söktürücüleri, ağrı kesiciler ve doğum kontrol hapları kullanılabilir. Depresyon belirtileri olduğu durumlarda bunun için ilaç tedavisi gerekli olabilir. Bunların yanında folik asit, kalsiyum, magnezyum, vitamin B6 ve vitamin E kullanımı yararlı olabilir.Son

Bir Cevap Yazın