Gebelikte bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında 11. ve 14. hafta arasındaki dönem hastalıkların prenatal (doğum öncesi) erken tanısı açısından çok önemlidir. Bebekler anne karnında 12. haftayı tamamladığında bütün organlarının gelişimi çoğunlukla tamamlanmıştır.
Bu dönemde yapacağımız ultrason incelemesi ile bebeğin kalbi, karın içindeki veya kafatası gibi bazı organlarında yapısal sorunlar ortaya çıkarılabilir. Ayrıca bu dönemde bütün bebekler için, özellikle ultrason ile şüpheli bulgular elde edildiği durumlarda, genetik hastalıkların tanısı için test yapabiliriz.
Bebeğin İlk Ölçümleri
Bu dönemde bebeğin kalp atışları kolaylıkla dinlenebilir ve dakikada kalp atım sayısı saptanabilir. Bebeğin baş çapı ve baş-makat uzunluğu gibi ölçümler ile gelişimin son adet tarihine göre yapılan hesap ile farklılık olmadığı görülmelidir. Ayrıca ultrason incelemesi ile bebeğin kafatası, kolları, bacakları ve belkemiğinin yapısı belli olacaktır.
Ense Kalınlığı ve Burun Kemiği Ölçümü
Gebeliğin 11. ve 14. haftası arasında çok dikkatli biçimde, önerilen kurallara uygun olarak bebeğin ense kalınlığı ve burun kemiği ölçümü yapılmalıdır. Bu iki ölçüm bebeğin sağlığı konusunda özellikle genetik hastalıklar açısından ipucu verecektir. Ense kalınlığı ölçümünün belirlenen değerden daha büyük olması, burun kemiğinin görülmemesi veya küçük olması özellikle Down sendromu tanısı açısından önemlidir. Bu ölçümlerin genetik hastalıklar açısından kesin tanı koydurmadığı, kesin tanı için koryonik villüs örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gerekli olduğu unutulmamalıdır.
Karın İçindeki Organlar
Bu dönemde karın içindeki organlarda ve karın duvarında yapı bozuklukları ultrason ile görülebilir. Örneğin bebeğin bağırsaklarının karın dışında olması, idrar yollarındaki yapı bozuklukları ve göbek kordonuyla ilgili sorunlar ultrason ile saptanabilir.
İkili Test veya Serbest Fetal DNA Testi
Gebeliğin bu döneminde özellikle prenatal dönemde genetik hastalıkların tanısı için yararlı olabilecek ikili test veya serbest fetal DNA testi yapılmalıdır. Bu testler sadece anne kolundan alınan kan ile yapılır ve bebek veya anne için kesinlikle zararlı değildir. Bu iki testin sonucu olumsuz çıksa bile genetik hastalıklar için kesin tanı koydurmaz, kesin tanı için koryonik villüs örneklemesi (CVS) veya amniyosentez gereklidir.
11-14 Hafta Prenatal Tarama Çok Önemlidir
Gebelikte bebeğin sağlığı konusunda ilk bilgiler 11. ve 14. haftalık dönemde yapılan ultrason ve tarama testleri ile elde edilebilir. Günümüzdeki teknolojik gelişmeler sayesinde ultrason ve kan testlerinin hatalı sonuç verme oranı oldukça azalmıştır.
Bu erken dönemde bebeğin sağlığı ile ilgili önemli bilgileri elde etmemiz, hem aile hem de doktor için gelecekte alınacak kararlar açısından çok yararlı olacaktır. Bütün bu bilgilerin ışığında her gebelikte 11. ve 14. haftalık dönemde ultrason ve kan testleri ile özellikle genetik hastalıkların araştırılması gereklidir.
11-14 Hafta Prenatal Tarama İçin Randevu Alın
Gebeliğin 11. ve 14. haftaları arasındaki dönemde bebeğinizin sağlığı konusunda ayrıntılı bir araştırma yapmamız için randevu alabilirsiniz. Bu dönemde yapacağımız ultrason taraması, ikili test veya serbest Fetal DNA testi ile bebeğin vücudundaki yapısal sorunlar ve genetik hastalıklar konusunda değerli bilgiler elde edeceğiz. Gebeliğin bu döneminde prenatal tanı için randevu almayı unutmayın.