Laparotomi, bir sağlık sorunu için belirlenmiş kesin bir tanı bulunmuyorsa veya cerrahi tedavi biçimine karar verilmemiş durumlarda karın içinde yapılan ameliyat türüdür. Laparotomi sırasında ameliyat ekibi öncelikle hastalığın nedeni anlamaya çalışır ve sonrasında, engelleyici bir durum yoksa, devamında gerekli olan cerrahi tedaviyi yapar.
Laparotomi Yapılmasının Nedenleri
Önceden kesin bir tanı belli değilse, yapılan cerrahi işleme tanısal amaçlı laparotomi (eksploratris laparotomi) denilir. Bu tür laparotomide olası tanılara göre uygun cerrahi aletler ve ameliyat ekibi hazırlanarak girilir. Örneğin bir kadın hastada hem yumurtalık kisti hem de apendisit olasılığı varsa laparotomi ekibinde hem kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hem de genel cerrahi uzmanı bulunabilir.
Kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve tubalardaki (kordonlar) hastalıklar için laparotomi yapılabilir. Bu organlarda sık görülen hastalıklar dış gebelik (ektopik gebelik), yumurtalık kisti, endometriosis (çikolata kisti) veya nedeni belli olmayan kitleler olabilir. Başka durumlarda apendiks, mesane, bağırsaklar, karaciğer, pankreas, safra kesesi, dalak, mide, böbrek ve idrar yolları gibi organların cerrahi tedavi gerektiren hastalıklarında laparotomi yapılabilir.
Laparotomi Nasıl Yapılır?
Laparotomi ameliyatları genellikle genel anestezi ile yapılır. Durum çok acil değilse ameliyat öncesinde gerekli olan tetkikler ve hazırlıklar tamamlanır. Bundan sonra hasta ameliyathaneye aktarılır, uygun anestezi verildikten sonra karın duvarı çoğu zaman orta hatta dik bir kesi ile açılarak bütün organlar dikkatli olarak incelenmeye başlanır. Kadın hastalarda bazı durumlarda laparotomi ameliyatı karında göbek altında dikey veya yatay olarak kesi ile yapılabilir.
Laparotomi sırasında karın içinden tanı amaçlı alınan doku ve sıvı örnekleri patoloji, biyokimya veya mikrobiyoloji laboratuarına gönderilebilir. Kanser olduğundan şüphe duyulan bir olguda, tanı ve yayılma durumunun (evreleme, staging) incelenmesi için yapılan laparotomide sonucu çok kısa sürede çıkan “frozen” patoloji tetkiki yapılabilir. Laparotomi sırasında çoğu zaman kesin tanı konulur ve sonuçta hastalığın tedavisi için gereken özel ameliyat tipi uygulanır.
Laparotomi Riskleri
Bu tür ameliyatlarda diğer kesin tanı sonrası yapılan özel ameliyatlara göre daha fazla risk vardır. Bunların arasında anesteziye bağlı sorunlar, bağırsak ve idrar yolları zedelenmeleri, karın içine kanamalar, yara yeri iltihapları ve yara yerinden fıtık oluşması sayılabilir.