İstenmeyen Gebelikten Kurtulma; Kürtaj Nedir? – Bir ailenin planlamadığı bir zamanda veya sayıda gebeliğin ortaya çıkması üzücü bir durum fakat bunu bir kaza olarak değerlendirmek gerekir. İstenmeyen gebelikler eşlerin veya partnerlerin kontrol edemeyeceği bir biçimde ortaya çıkar. Sonuçta istenmeyen gebelik olması dünyanın sonu değil, bir çözümü var ve bu sorun bitince kadınlar eski sağlığına geri dönmüş olur.
Gebeliklerin Tanısı
Kadınların doğurgan dönemdeki hayatları boyunca gebelikten şüphelendiği her zaman gebelik testi yaptırmaları gerekli. Böylece istenmeyen gebelikler daha erken anlaşılabilir ve sorunun çözümü daha kolay olur. Bunun için iki türde gebelik testi kullanılabilir. İdrar ile yapılan testler ucuzdur ve eczaneler dahil her yerde bulunabilir. Bu testleri yapmak da çok kolaydır, genellikle içlerinde bir kullanma kılavuzu da bulunur. İdrar ile yapılan gebelik testinin kötü yanı güvenilir olmamasıdır, bazen gebelik olmadığını gösterse de sonradan gebelik olduğu görülebilir.
Gebeliğin erken tanısında ikinci yöntem kanda gebelik hormonu (betaHCG) bakılmasıdır. Bu kan testi, en küçük gebelikleri gösterebilir, hatta bazen gebeliğin sağlığı konusunda doktorlara ipuçları verebilir. Bütün önemli sağlık kurumunda bulunan bu test, gebeliklerin erken dönem tanısında hata payını neredeyse tamamen yok eder.
İstenmeyen Gebelik Olursa
Gebelik olduğundan şüphelenirseniz veya testler ile durum kesinleşirse en yakın zamanda bir kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekli. Başvurduğunuz uzmanın yaptığı dikkatli bir ultrason muayenesi sonucunda gebeliğin kesin tanısı konulmuş olur. Bu andan itibaren istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemi yapılabilir. Gebeliğin gelişimi, son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır. Gebeliğin 10 haftalık (2,5 aylık) olması, bir kadında adet gününün yaklaşık 45 gün geçmesi demektir. Gerçekte gebelik tanısı ve kürtaj için çoğunlukla yeteri kadar zaman vardır. Fakat gebelik hızla büyüdüğü için kararınızı çabuk vermenizi tavsiye ediyorum.
Kürtaj Yasak mı?
Bazı yanlış inanışların tersine Türkiye’de günümüzde geçerli olan kanunlar istenmeyen gebeliklerin kürtaj ile sonlandırılmasına gebeliğin 10. haftasına kadar izin verir. Yine kanunlara göre bu konudaki son karar eşlere özellikle gebeliği taşıyan kadına aittir. Kürtaj ile ilgili yasal konular hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Gebeliğin Sonlandırılması
İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemi genellikle özel bir plastikten yapılmış büyük bir enjektöre benzeyen bir araçla yapılır. Bu araç rahim içinde negatif basınç (vakum) yaratarak zaten kan pıhtısı halinde olan gebeliğe ait parçaların alınmasını sağlar. Bu yöntem oldukça güvenlidir, uygun biçimde kullanıldığı zamanlarda çoğunlukla tıbbi bir sorun çıkarmaz.
Bu işlem sırasında doktor veya hastanın seçimine göre bölgesel (lokal) veya genel anestezi ya da başka ağrı azaltıcı yöntemler kullanılabilir. Özellikle genel anestezi kullanılması sırasında uyuşturucu ilaçların güçlü etkisi ile hem ağrılar azalmış hem de ruhsal yönden bir miktar rahatlık sağlanmış olur.
Kürtaj Sonrası
Kürtaj olması kadınlar için hem psikolojik hem de vücut açısından sıkıntı yaratsa da bu zor dönem çabucak geçer, buna güvenebilirsiniz. Gebeliklerin sonlandırılması işlemi, küçük bir gebelik varsa ve yukarıda bahsettiğimiz araçların kullanılması ile kadınların vücudunda kalıcı bir etki bırakmaz.
Muayenehanemize başvurduğunuzda anlaşmalı sağlık kuruluşlarında yasal sınırlar içinde kürtaj yapıyoruz. Ayrıntılı bilgi veya randevu almak için iletişim sayfasındaki telefon numaralarını kullanabilirsiniz.