Genel anestezi (Tam uyutma) bir hasta ameliyat olurken özel ilaçlar ile yaratılan geri döndürülebilen kasların felci, ağrıyı duymama ve bilinç kaybı durumudur. Böylece hasta ameliyat sırasında ağrıları hissetmemiş ve ameliyat anını yaşamamış olur.
Genel anestezi sırasında, hastaya damardan veya nefes yolları aracılığıyla uygulanan bir veya daha fazla sayıda ilaç kullanılabilir. Genel anestezi ameliyat başlamadan önce yapılır ve ameliyat ile ilgili diğer hazırlıklara devam edilir. Örneğin hastanın vücuduna ameliyat için gerekli olan pozisyon verilir, ameliyat yerinin ilaçlar ile temizliği yapılır ve ameliyat örtüleri örtülür. Böylece hasta ameliyat ile ilgili kesinlikle ağrı hissetmemiş olur.
Genel Anestezi Neden Gerekli Olabilir?
Anestezi ilaçları hastanın vücudunda yarattığı güçlü etki ile ameliyat sırasında cerrahın ve anestezi uzmanının işini kolaylaştırır. Genel anestezi sırasında anestezi uzmanı hastanın yaşamsal işlevleri, örneğin solunum ve kalp atışları üzerinde, tam bir kontrole sahiptir. Hastanın uzun süre boyunca kaslarının felç olmasıyla hareketsiz kalması ve ameliyata bağlı ağrıyı hissetmemesi sayesinde ameliyat daha kısa sürede tamamlanmış olur.
Genel Anestezi Öncesi Hazırlık
Genel anestezi yapılmadan önce çoğunlukla bir gece önceden itibaren hiçbir şey yenilip, içilmemesi önerilir. Ameliyat öncesi günde hazmı zor yemeklerden kaçınmanız iyi olacaktır. Eğer bazı ilaçları düzenli olarak kullanıyorsanız doktorunuza danışarak ameliyat öncesinde bırakmanız gerekli olabilir. Ameliyat olmanıza olabildiği kadar yakın bir zamanda duş alacak biçimde banyo yapmanız ameliyat yarasının iyileşmesi için uygun olacaktır. Ameliyat olacak yerin kıllarının tıraş yapılması çoğunlukla önerilmez.
Çoğu hastanede ameliyat öncesinde anestezi uzmanı hastayı odasında veya ameliyat odasında görür ve hastayla ilgili bilgileri değerlendirir. Bu değerlendirme sırasında anestezi uzmanı hastaya önceki hastalıkları, geçirdiği ameliyatlar ve kullandığı ilaçlar hakkında sorular sorar. Böylece son durumdaki ameliyat gerektiren sağlık sorunu ve diğer bilgiler ışığında size nasıl bir anestezi yapılacağı ve kullanılması gerekli ilaçlar ve yöntemler belli olacaktır.
Genel Anestezinin Yarattığı Sorunlar
Genel anestezi bütün vücudu etkileyebilen ilaçlar ile yapıldığı için ameliyat sonrası çoğunlukla geçici olan bazı sorunlar veya yakınmalar yaşanabilir. Bu yakınmalar arasında bulantı, kusma, üşüme hissi, titreme, unutkanlık, idrar yapmada zorluk veya boğaz ağrısı en sık görülenleridir. Bu tür yakınmalar genel olarak uygun bir tedaviyle çabucak geçer.
Genel anestezi kullanılan ameliyatlardan sonra bağırsakların çalışması henüz başlamadığı için hastaların genellikle ilk sekiz saat herhangi bir sıvı veya katı gıda alımına izin verilmez. Daha sonra sıvı gıdalarla, örneğin su, çay ve komposto gibi, beslenmeye başlanır. Çoğu zaman ameliyattan 24 saat kadar sonra, hastanın gaz çıkarması olursa bağırsak hareketlerinin normal duruma geldiği düşünülerek hazmı kolay olanları tercih etmek koşuluyla normal yemeklere başlanır. Bu durum genel anestezi ile ameliyat olan hastaların spinal anesteziye göre daha geç bir dönemde normal yaşantılarına başlayabildiğini gösterir.
Genel anestezi sırasında nadiren ameliyat sırasında hastanın uyanması, kalbinde atım bozukluğu görülebilir. Çok nadir olarak yaşamsal tehlike yaratabilen ilaç allerjisi görülebilir. Genel anestezi sırasında oluşan bu nadir görülen fakat ciddi sorunlar, fazla kilolu olan, daha önce sigara, ilaç veya alkol kullanan, akciğer veya kalbinde önemli bir rahatsızlık olan, çok genç veya yaşlı kişilerde daha sık görülür.