Gebelikte Yüksek Tansiyon ve Tedavisi – Gebelik takipleri sırasında yaklaşık olarak her on anne adayından birinde yüksek tansiyon saptanır. Gebelik sırasında yüksek tansiyon olması, anne ve bebek açısından oldukça risklidir ve bu durumun dikkatli olarak takip edilmesi gerekir.
Gebelikte yüksek tansiyon (hipertansiyon), ilk gebeliği veya ikiz gebeliği olan, ailesinde daha önceden aynı durum görülen, fazla kilolu olan, yaşı 20’den küçük veya 40’dan büyük olan anne adaylarında daha sık görülür. Gebelik sırasında görülen daha sıklıkla gebeliğin altıncı ayında ortaya çıkan yüksek tansiyon anne ve bebek için daha çok sağlık sorunu yaratabilir. Yaşı fazla olan kadınlarda gebelik öncesi dönemde ortaya çıkan ve gebelikte devam eden yüksek tansiyon daha az sorun yaratan bir durumdur.
Gebelikte Yüksek Tansiyonun Yarattığı Sorunlar
Gebelik takipleri sırasında yüksek tansiyon saptanması, anne ve bebek için tehlikeli bir sürecin başladığını gösterir. Özellikle gebelik sırasında ortaya çıkan yüksek tansiyon (preeklampsi) anne ve bebek için daha riskli durumlara neden olabilir. Yüksek tansiyon annenin vücudunda, özellikle bebeği besleyen organ olan plasentada yarattığı etkiler nedeniyle bebeğin kan dolaşımı ve gelişmesi etkilenebilir.
Gebelikte yüksek tansiyon hastalığı (preeklampsi) sıklıkla gebeliğin son aylarında başlar ve bazen ağır seyreder. Bu hastalıkta tansiyon yüksekliği yanında baş ve karın ağrısı, görmede bozukluk, nefes darlığı, yüzde, karında ve bacaklarda şişlikler (ödem) görülebilir. Ayrıca annenin karaciğer ve böbreklerin çalışması bozulur. Kan tetkiklerinde kan pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerde (trombosit) sayısında düşüklük ortaya çıkabilir. Bu durum annenin vücudunda birçok organda örneğin beyinde ve göz içinde tehlikeli olabilecek biçimde küçük kanama odakları yaratabilir.
Yüksek tansiyonun yarattığı etkiler çok artarsa, annede beyin ve diğer bazı önemli organlar bundan kötü yönde etkilenebilir. Bu hastalığın ileri aşamalarında gebe kadında aniden oluşan bütün vücutta görülen kasılmalar birlikte bilinç kaybı olan ağır bir hastalık (eklampsi) gelişebilir. Bu ağır ve yaşamsal tehlike yaratan durumun tedavisi de zordur.
Gebelikte Yüksek Tansiyon Tedavisi
Gebelikte olan yüksek tansiyon tedavisi ve anne-bebek sağlığı için zararlı etkilerin azaltılması için alınacak önlemler hastalığın oluşma biçimine göre karar verilmelidir. Yüksek tansiyon gebelikten önce başladıysa ve gebelik sırasında tansiyon yaşamsal tehlike yaratacak kadar artmazsa, gebelik takibi ve doğum sırasında bir sorun olmadan gebelik dönemi bitebilir. Böyle gebelikten önce başlayan yüksek tansiyon gebelikte daha kötüye giderse yüksek tansiyonla savaşmak ve gebeliği en uygun zamanda sonlandırmak gerekli olabilir.
Gebelikle birlikte ortaya çıkan yüksek tansiyon hastalığı hızlı ilerleyebilir, bu durumda iyi bir izlem, tedavi ve gebeliğin ne zaman sonlanacağı konusunda iyi bir zamanlama yapmak gerekli olabilir. Bu türdeki yüksek tansiyonun ilaçlarla kesin bir tedavisi yoktur, en önemli çözüm yöntemi gebeliğin hızlı bir biçimde sonlandırılması, örneğin sezaryen yapılması, olacaktır. Bu durum sıklıkla altı aylık gebelik sırasında çıktığı için gebeliğin sonlanması için bebeğin doğduktan sonra yaşama şansını göz önünde bulundurmak çok önemlidir. Bebeğin ve akciğerlerinin gelişmesi beklenirken annenin durumu tahliller ile yakından izlenir, tansiyonun düşmesi ve hastalığın yarattığı sorunların azalması için ilaçlar kullanılır.