Gebelikte Tatil ve Yolculuk

Gebeliğiniz var ve tatil planları yapıyorsunuz, fakat aklınıza hep sağlık sorunları yüzünden tatilinizin zehir olacağı geliyor değil mi? Gebe kadınların dikkat etmesi gereken önemli sağlık sorunlarından bazıları da tatil günlerinde görülür. Uzun yolculuklar, düzensiz beslenme, sıcak sahiller ve deniz suyu gebelerde ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bu sorunlardan uzak durmak veya oluştuğu zaman baş edebilmek için önerilerimizi aşağıda okuyabilirsiniz.

Tatiller Yolculuklarla Başlar

Gebelikte uzun süreli yolculuklar sağlık açısından risklidir ve genel olarak önerilmez. Özellikle karayolu kullanılırsa sarsıntı, sıcak hava ve uzun süreli hareketsiz kalma gebe kadınlarda sorunlar yaratabilir. Uzun karayolu yolculukları sırasında gebelikte düşük tehditi, erken doğum tehlikesi veya kanamalar görülebilir. Bunların yanında yolculuk nedeniyle aşırı tansiyon düşüklükleri ve araç tutması da oluşabilir. Bu nedenle gebe kadınlar karayoluyla yapılan uzun yolculuklarından kaçınmalıdır. Türkiye’de ne yazık ki karayolu yolcu taşımacılığı çok yaygın ve birçok bölgeye gitmek için tek seçenek hala karayolları. Karayolu ile yolculuk için bir zorunluluk varsa bazı önlemler alarak gebelik için bir tehlike oluşma olasılığı azaltılabilir.

Gebelikte Karayolu İle Yolculuk İçin 4 Öneri

1. Öncelikle araç tutması varsa doktorunuzun önereceği uygun bir ilacı yolculuktan 1-2 saat önce almalısınız.

2. Yolculuklar sırasında özellikle sıcak mevsimlerde gebeler için sıvı alınımı çok önemlidir. Yolculuk sırasında verilen aralarda özellikle maden suyu, süt veya ayran gibi mineralli içecekler veya su için.

3. Otobüsle yolculuk yapıyorsanız molalarda mutlaka araçtan inip yürüyüş yapın. Yolculuk sırasında koltuğunuzu biraz geriye yatırarak daha rahat bir pozisyonda oturmalısınız. Özel otomobille yolculuk yapıyorsanız sık sık mola verin.

4. Gebeliğiniz üç aylıktan büyük ise  otomobil kullanmanız tehlikeli olabilir. Sürücü yanında ve arkada oturuyorsanız bile mutlaka emniyet kemeri takın. Emniyet kemeri karnınızda rahminizin bulunduğu yere denk gelmemeli, kasıklarınız hizasında olmalıdır. Yanınızda sadece çok gerekli eşyaların bulunduğu küçük bagajlar taşımalısınız.

Gebelikte En Uygun Yolculuk Biçimi Havayolu Olarak Kabul Edilir

Gebelikte Emniyet Kemeri Kullanımı
Gebelikte Emniyet Kemeri Kullanımı – Emniyet kemerinin çapraz kısmı göğüste, yatay kısmı kasıklarınızda olmalı. (Büyütmek için tıklayın)

Gebelikte havayolu, tren veya denizden gemiyle yapılan yolculuklar karayolu ile yolculuğa göre daha fazla tercih edilmelidir. Uçakla yolculuk için gebeliğin 8 aylıktan küçük olması zorunludur ve gebeliği olan yolcuların bu durumu belgeleyecek bir raporu yanınızda bulundurması gereklidir. Gebelik sırasında sadece hava basıncı ayarlı olan yolcu uçakları ile yolculuk uygun olacaktır. Helikopterlerde küçük uçaklarda veya kargo taşımacılığı için kullanılan uçaklarda hava basıncı ayarlanması özelliği yoktur. Bu yüzden gebelik sırasında helikopter veya nakliye uçakları ile yolculuk yapılması önerilmez. Uçak yükseldikçe atmosferdeki oksijen yoğunluğu düşer ve böylece anne karnındaki bebeğe az oksijen gidebilir.

Uzun süreli uçak yolculuklarında, örneğin kıtalar arası yolculuklarda, yolcuların uzun süre hareketsiz olarak oturmasının gerekmesi yüzünden gebe kadınlarda toplardamarlarda tıkanıklık (tromboz) görülebilir. Bunun engellenmesi için uçak yolculuğu sırasında gebe kadınlar bol sıvı almalı, bacaklarını uzun süre hareketsiz tutmamalı ve olabilirse belli aralıklarla koridorda biraz yürümelidir.

Sıcak Kumsallar ve Deniz

Sonunda yolculuğunuz kazasız belasız bitti ve tatil yapacağınız yere geldiniz. Eğer deniz kıyısında tatil tercih ettiyseniz sizi ilk karşılayan sıcak kumsallar ve deniz olacaktır. Denize girmek gebelikte sakıncalı değildir, hatta suyun kaldırma gücü nedeniyle vücuda binen yük azalacağından anne karnındaki bebeğin kan dolaşımı daha iyi olacaktır.

Gebelik sırasında denize veya havuza girerken dikkat edilmesi gereken konulardan ilki temizlik olmalıdır. Gebelik sırasında bağışıklık sistemi zayıfladığı için deniz veya havuz suyunun temiz olması çok önemlidir. Temiz olmayan yerlerde denize veya havuza girilirse deri mantarları, vajina iltihapları, göz iltihapları ve idrar yolu iltihapları gibi hastalıklar oluşabilir. Gebe kadınlar denizden hemen sonra üstünü hemen değiştirmeli ve fazla soğuk veya sıcak olmayan bir suyla duş almalıdır. Güneş çarpmasını engellemek için günün sıcak olmayan zamanlarda, örneğin sabah saatlerinde, yüzmek çok uygun olacaktır. Sabah saatlerinde ayrıca deniz veya havuz fazla kalabalık olmadığından su daha temiz olacaktır.

Gebelik sırasında güneş banyosu yapmak ya da bronzlaşmaya çalışmak sağlık açısından zararlıdır. Aşırı sıcak ve uzun süre hareketsiz kalmak yüzünden sıcak çarpması durumu veya gebelikte düşük tehdidi oluşabilir. Gebelikte sadece aşırı sıcak kumsallar değil sıcak olan her ortam sakıncalı olabilir. Güneş ışınlarının doğrudan vücuda gelmesi yanında duvarlardan veya kumsaldaki kumlardan yansıyan ışınlar da güneş çarpmasına neden olabilir. Bu yüzden gebe kadınların günün sıcak saatlerinde açık havada bulunması sakıncalı olabilir. Bu sıcak saatlerden olabilecek sorunlardan kaçınmak için alışveriş veya ev işlerini akşam saatlerine kaydırmak, bol sıvı almak ve olabilirse uyumak uygun olacaktır.

Güzel Yemeklere Kim Dayanabilir?

Tatilde gebe kadınlar sağlıklı yemek konusunda kuralları bozabilir örneğin dengeli beslenmeye ara verebilir. Tatilde düzensiz yaşanan günler yüzünden yemek saatleri de çok değişir. Konaklama yapılan yerlerde çoğu zaman kahvaltı veya tüm yemeklerin açık büfe olması da yemeye bir sınır konulmasını zorlaştırır. Gebelikte böyle dengesiz beslenmek hem anneye hem de bebeğe zararlı olacaktır. Kalori düzeyi yüksek gıdaların tüketilmesiyle fazla kilo alımı olacaktır. Bunun yanında hazmı zor olan yağlı veya hamur işi gıda alımı da gebe kadında mide rahatsızlıklarına neden olabilir.

Gebelikte alkol alınımı düşük miktarda da olsa anne karnındaki bebek için kesinlikle çok tehlikelidir. Alkol bebekte gelişme bozukluklarına, sakatlıklara ve hatta doğumdan sonra bebekte alkol bağımlılığı belirtileri (fetal alkol sendromu) oluşmasına neden olabilir.

Acil Bir Durum Olursa

Tatil sırasında oluşabilecek sağlık sorunları için hazırlıklı olmak gereklidir. Günde bir iki kez gelen ve dinlenmeyle geçen sancılar önemli değildir. Gebelikte kanama veya şiddetli sancı olması normal bir durum değildir. Kanama, sancı ve ek olarak su gibi bir akıntının gelmesi gebelikte düşük veya erken doğum belirtileri olabilir. Bu gibi belirtiler varsa gebe kadınlar beklemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene olmalıdır.

Bir yemekten birkaç saat sonra sonra bulantı kusma ve ishal yakınmanız oluştuysa bu belirtiler gıda zehirlenmesine bağlı olabilir. Bu durumda bir sağlık kuruluşuna yakın değilseniz öncelikle bol miktarda su, ayran ve maden suyu gibi sıvılar içmeli ve yoğurt yemelisiniz. Bu belirtiler bir günden daha uzun sürerse uzakta bile olsa bir sağlık kuruluşunda muayene olmaya çalışmalısınız.Son

Bir Cevap Yazın