Yumurtalık Kistleri Sorun Çıkarabilir – Yumurtalıklar içinde içi sıvı dolu kenarları belirli keselere yumurtalık kisti denir. Yumurtalık kistleri çoğu zaman küçük çaplıdır ve zaman içinde sorun çıkarmadan kaybolur. Fakat kistler bazen uzun süre devam edebilir ve tedavisi için ameliyat gerekebilir.
Bir çok kadında yaşamının belli bir döneminde çoğunlukla iyi huylu olan ve basit bir tedavi ile iyileşen bu hastalık görülmüştür. Bu türden iyi huylu basit yumurtalık kistleri çoğunlukla yumurtlama olmaması veya yumurtlama sonrasında devam eden kistler (korpus luteum) gibi durumlar nedeniyle oluşur. Bu nedenle yumurtalık kistleri olduğunda sıklıkla kısırlık görülür. Yumurtalık kistleri daha nadir olarak dermoid kistler, kistadenoma veya endometriosis (çikolata kisti) gibi kalıcı kistler yaratan hastalıklar nedeniyle görülür.
Yumurtalık Kisti Belirtileri
Basit ve küçük yumurtalık kistleri çoğu zaman önemli yakınmalara neden olmayacaktır. Kistler bazen karında şişlik, kasık ağrısı, şiddetli adet sancısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, bel ağrısı, bulantı ve kusma yakınmaları yaratabilir.
Kistler bıçak batar gibi çok şiddetli bir karın ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık gibi sorunlar yaratırsa çok dikkatli olmak gereklidir. Bazen yumurtalık kistleri aniden içindeki sıvı boşalarak karın içine kanama yapabilir veya kendi etrafında dönerek (torsiyon) dolaşım bozukluğu oluşabilir. Bunlar acil cerrahi girişim gerektiren durumlardır.
Yumurtalık Kisti Tanısı
Yumurtalık kistleri genellikle, kasık ağrısı yakınmasıyla başvuran bir kadında jinekolojik muayene veya pelvik veya vajinal ultrason sırasında fark edilir. Ultrason ile kistin görülmesinden sonra daha çok bilgi elde etmek için manyetik rezonans (MR) gerekli olabilir. Kistlerin nasıl oluştuğunun anlaşılması için kanda gebelik testi (bHCG), hormon tahlilleri ve kistin yapısındaki hücreleri anlamak için tümör belirteçleri (örneğin CA125) tetkiki yapılabilir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi
Basit yumurtalık kistlerinin tedavisi için çoğu zaman pelvik ultrason ile takip yapılır. Basit kistler çoğunlukla altı ay içinde kaybolur. Bir kadında sık yumurtalık kistleri oluşuyorsa doğum kontrol hapı ile önleyici tedavi yapılabilir.
Dermoid kist, kistadenoma veya endometriosis (çikolata kisti) durumlarında ameliyat tek çözüm yöntemi olabilir. Kist ameliyatlarında amaç yumurtalıklara ve etraftaki dokulara fazla zarar vermeden kistlerin tam olarak çıkarılması ve tetkik için patoloji laboratuarına gönderilmesidir. Bunun için duruma göre laparoskopi veya karında bir kesi yapılan laparotomi yöntemleri kullanılabilir.