Histeroskopi

Histeroskopi yöntemi, çok küçük çaplı ışıklı bir araç ile kadınlarda rahmin içindeki yapıların incelenmesi ve gerekirse cerrahi müdahale yapılmasıdır. Histeroskopi yöntemi sayesinde rahim içinden örnek almak, rahime ait şekil bozukluklarının tedavisi hatta rahmi büyüten iyi huylu kitlelerin cerrahi olarak alınması çok kolay olmaktadır.

Histeroskopi Nasıl Yapılır?

Histeroskopi için kullanılan araçlar
Histeroskopi için kullanılan araçların bir kısmı (Büyütmek için tıklayın)

Histeroskop, içindeki ışık ileten fiber optik kanal ile rahim içini aydınlatan ve alınan görüntüyü bir video görüntüsü olarak monitöre yansıtan çubuk biçiminde bir araçtır. Histeroskopi çoğunlukla ameliyathane koşullarında ve genel anestezi uygulanarak yapılır. Histeroskopi ile yapılan inceleme veya cerrahi müdahale bazı durumlarda çok basittir, bu nedenle histeroskopi bazen muayenehane içinde yani bir hastaneye yatış işlemi yapılmadan yapılabilir.

Histeroskopi yapılırken rahim içinde dokuların rahatlıkla görülebilmesi ve cerrahi işlem yapılabilmesi için boşluk yaratan özel bir sıvı kullanılır. Histeroskopi işlemi sırasında operasyon ekibi rahim içindeki dokuların görüntüsünü bir video monitörde izler. Böylece ilgili doktor tarafından histeroskopu kullanmak, cerrahi müdahaleyi yapmak hatta ekip arkadaşlarından yardım almak kolaylaşmış olur. Bazı histeroskopi cihazları içinde ayrıca cerrahi mühahale yapmak için kullanılan ince bir kanal da vardır.

Histeroskopi Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?

Histeroskopi zaman içinde giderek daha çok hastalığın tanısı ve tedavisi için kullanılmaya başlandı. Düzensiz kanama yapan rahim içindeki dokuların kalınlaşması durumunda bu yöntemle tanı için örnek almak hatta sorunlu dokuların alınması ile tedavi yapmak mümkün olabilir. Bir kadında gebelik olmaması (kısırlık) durumu varsa nedeninin anlaşılması için histeroskop ile rahim içine bakmak ve bir sorun görülürse cerrahi müdahale yapmak gerekebilir. Bu konuda tedavide histeroskopinin çok yararlı olduğu başka hastalıklar, rahim içinde perde olması (uterus septumu) veya Asherman sendromu) durumlarıdır. Rahmin içinde ve uygun durumda olan iyi huylu büyümelerin yani myom adlı hastalığın tedavisi de histeroskopi ile yapılabilir. Bazen rahim içinden kürtaj ile çıkarılamayan spiral (rahim içi araç) durumlarında histeroskopi yapılır.

Hastalar İçin Tavsiyeler

Histeroskopi genellikle adet dönemi ve yumurtlama arasındaki yaklaşık 7-10 günlük dönem içinde yapılır. Operasyonun yapılacağı gün aç karnına olmalısınız, bunun için bir gece önceden saat 21:00’dan itibaren katı veya sıvı gıda almamanız önerilir. Eskiden geçirdiğiniz bir hastalık, sürekli kullandığınız bir ilaç veya ilaç allerjisi varsa doktorunuzu bu konuda uyarmalısınız. Operasyon olacağı günlerde vajina akıntısı varsa doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Hastaneye yanınızda size her durumda yardımcı olabilecek bir refakatçı ile gitmeniz önerilir. Histeroskopi sonrasında iyileşmenin çabuk ve sorunsuz olması beklenir. Beklenenden fazla kanama, ağrı veya ateş gibi yakınmalarınız olursa doktorunuzla veya operasyon yapılan hastane ile iletişime geçin.Son

Bir Cevap Yazın