Kadınlarda 55 yaş civarında adetlerin tamamen kesilmesiyle menopoz dönemi başlar. Menopozda değişen hormon dengesi yüzünden ortaya çıkan kemik erimesi önemli bir sorundur. Menopozun yarattığı sinirlilik, ruhsal çökkünlük (depresyon) veya unutkanlık gibi sorunlar beslenmeye dikkat ederek azaltılabilir.
Menopozu kötü bir hastalık olarak görmememiz ve soğukkanlılıkla karşılamamız gerekir ama bazen oluşan belirtiler veya geç dönemde oluşan sorunlar bir kadının yaşamını zehir edebilir. Ağır durumlarda konuyla ilgili bir uzman doktora başvurmak uygun olacaktır fakat kadınların da alabileceği bazı önlemler var.
Menopozda Ortaya Çıkan Beslenme Sorunları
Öncelikle sıvı dengesinden başlarsak, potasyum içeren muz, karpuz ve portakal, mandalina gibi turunçgiller veya kuru kayısı ve incir gibi gıdaların tüketimini artırmak yararlı olacaktır. Böylece menopoz döneminde vücutta sıvı birikmesi nedeniyle oluşan ödem biraz azalacak böylece kilo alma sorunu biraz olsun çözülecek. Menopozda kadınlık hormonu yani estrojenin azalması nedeniyle vücutta sıcak basması ve terleme olur. Bu sorunlar içinde doğal estrojen bulunan soya fasulyesi kullanılarak yapılmış gıdaların alınımı artırarak biraz azaltılabilir.
Estrojen hormonu ayrıca kadınlarda kemik yapımında önemli bir rol oynar, bu nedenle menopozda kemik erimesi zaman içinde ciddi bir sorun olabilir. Bu nedenle beslenme sırasında kemik yapımında kullanılan kalsiyum alımını artırmak gerekir. Bunun için eskisinden daha çok süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Maden suyu da önemli miktarda kalsiyum içerdiğinden sık olarak tüketilmeli.
Kemik yapımında diğer bir önemli madde D vitaminidir, normalde bu vitamin güneş ışığı yardımıyla deride üretilir. Özellikle güneşli günlerde gereğinden kapalı giyinmemek ve kollara yarım saat kadar güneş ışığı gelmesi günlük D vitamini üretimi için yeterlidir. Kış aylarında ise deniz balıkları gibi doğal D vitamini içeren gıdaları tüketilebilir. Gıdanızda aldığınız kalsiyum ve D vitamini yetersiz ise veya kemik erimesi ölçümleriniz düşük çıkıyorsa doktorun önerdiği bir kalsiyum ilacını kullanmak gereklidir.
Kadınlarda İleri Yaşta Beslenme
Menopoz yanında yaşın ilerlemesi de diğer bazı beslenme değişiklikleri gerektirir. Yaşla birlikte kas kitlesinin azalması vücudun enerji gereksinimini azaltır. Bu nedenle yüksek kalori içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunlardan en önemlileri tahıllı gıdalar yani ekmek, simit veya pastalar gibi şekerli gıdalardır. Beyaz unlu ekmek yerine fazla tüketilmemek kaydıyla kepekli ekmek bağırsakların çalışması için yararlı olacaktır. Bunun yanında şeker içeren pasta, meşrubat veya hayvani yağ içeren gıdalar çok azaltılmalıdır. Yemeklerde tereyağı yerine zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi bitkisel yağlar kullanılmalıdır.
Sofrada eskisi kadar kalori içeren gıdalar olmasa da günde üç öğün yemeği aksatmamak çok önemlidir. Yaşın ilerlemesiyle bağırsak hareketleri biraz yavaşlar bu da karında şişkinlik ve kabızlık nedeni olabilir. Bunun engellenmesi için öncelikle yaşa ve sağlık durumuna uygun biçimde örneğin yürüyüş veya yüzme gibi sporlar yapılmalı. Spor yapmak menopoz dönemindeki kadınlarda kemik erimesini de azaltacaktır. Bağırsak hareketlerini artırmak için ayrıca lifli gıdalar da tüketmek yani özellikle sebzeli yemekler ve yemeniz salata yemek gerekli. Sebzeler vücut için gündelik gereksinim olan birçok vitamini de sağlayacaktır.
Kalp ve damar hastalıkları da ilerleyen yaşla beraber artabilir. Bu hastalıkların yarattığı riskleri azaltmak için düzenli olarak Omega3 türü yağ içeren içeren somon ve tuna balığı yanında fındık ve ceviz gibi kuruyemişler yenilmeli. Kalp ve damar sağlığı için kemik erimesi konusunda olduğu gibi spor yapmak çok yarar sağlayacaktır. Spor yapmak, kas kitlesini artıracak, metabolizmayı hızlandıracak ve fazla kilo almayı azaltacaktır.