Kürtaj Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kürtaj, rahim içindeki dokuların cerrahi yöntemler ile alınmasıdır, bu yöntem ile istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması işlemi de yapılır. Bu yöntem konuyu iyi bilmeyenler tarafından korkutucu olarak düşünülüyor ve akıllarda bir çok soru uyandırıyor. Burada bu soruların bazılarını ve yanıtlarını okuyacaksınız.

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için kürtajdan başka bir yöntem var mı?

Türkiye’deki kanunlara ve genel tıbbi uygulamalara göre istenmeyen gebeliklerin çözümü için güvenli olan tek yöntem kürtaj yapılmasıdır. İstenmeyen gebeliklerin cerrahi yöntemden başka ilaçlar veya yöntemler ile etkili biçimde sonlandırılması mümkün değildir ve sağlıklı olmayacaktır.

Kürtaj sırasında çok ağrı olur mu?

Kürtaj çoğunlukla genel anestezi ile yapıldığı için ağrı hissedilmeyecektir. Bu arada genel anestezi sayesinde ağrılar kesildiği gibi, geçmişe yönelik kısa bir dönemi kapsayan unutkanlık yapması ve sakinleştirici etkisi nedeniyle psikolojik sorunlar da azalacaktır. Kürtajın yarattığı ağrıların azalması için kürtaj öncesinde doktorun önerisiyle ağrı kesici hap kullanılabilir veya hemen sonrasında ağrı kesici iğne yapılabilir.

Bekarlar kürtaj olabilir mi?

Bekar bir kadın, yaşının 18 ve daha fazla olması koşuluyla, ilgili kanunların sağladığı karar verme hakkı nedeniyle bir istenmeyen gebeliğin sonlandırılmasına kendi başına karar verip kürtaj olabilir.

Bir kadın kaç kez kürtaj olabilir?

Bu konuda sayı olarak bir sınır yok ama kürtaj cerrahi bir işlem olduğu için çok sayıda olması her türlü riski artıracaktır. Kürtaj olmak için genellikle genç ve sağlıklı kadınlar başvurduğu için normal durumlarda risk çok azdır. Fakat bir kadın için kürtaj sayısı arttıkça ilaç allerjisi, iltihap gibi sorunlar daha sık görülecektir. İstenmeyen gebelik olmasından korkan bir kadının gebelikten korunma yöntemleri ile gebeliği oluşmadan engellemesi daha mantıklı olacaktır.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?

Kürtaj uygun koşullarda yapıldıysa, sonrasında sağlık açısından bir sorun olması nadir bir durumdur. Fakat çok sayıda kürtaj olan kişilerde sorun olma şansı artacaktır, bu sorunların arasında kısırlık da vardır. Bunun için kısırlık ile ilgili sayfayı okuyabilirsiniz.

Kürtaj ile ilgili son yasal durum nasıl?

Türkiye’de günümüzde geçerli olan ilgili kanuna göre 10 haftaya kadar gebelikler isteğe bağlı olarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından sonlandırılabilir. Bunun için kadının 18 yaşını geçmesi ve kendi rızası olması gereklidir. Kürtaj öncesinde doktorlar veya sağlık kuruluşları kimlik belgelerini kontrol ederler ve kürtajın kabul edildiğine dair ilgili kişi tarafından imzalanan onay belgesi alırlar. Evli kadınlarda eşinin rızası ve onay belgesine imza alınması da gerekli olabilir. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için ilgili sayfayı okuyabilirsiniz.

Gebelikte kaç haftaya kadar kürtaj yapılabilir?

Türkiye’de geçerli olan kanuna göre 10 hafta sonuna kadar istenmeyen gebelik kürtajı yapılabilir. Bu sınır gerçekten sağlık açısından da önemlidir, yani 10 haftadan daha büyük gebeliklerin sonlandırılması ile birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu sınırdan daha büyük gebeliklerin sonlandırılması yasaktır, hem doktor hem de ilgili kişiler için ağır cezalar vardır.

Kürtaj sonrasında fazla ağrı veya kanama olacak mı?

Kürtaj sonrasında adetten daha az miktarda kanama ve çok şiddetli olmayan kasık ağrısı olması normaldir. Kürtaj sonrasında kullanılan doktor önerisi ile kullanılan uygun bir ağrı kesici çok işe yarayacaktır.SonSon

Bir Cevap Yazın