Genital Herpes Korunmasız Cinsel İlişki Sonrası Ortaya Çıkabilir – Bu hastalık Herpes virüsü denilen bir mikrobun cinsel ilişki yoluyla bulaşmasıyla ortaya çıkar. Genital Herpes hastalığında özellikle cinsel organlar yakınında ağrılı yaralar görülür.
Bu hastalık, cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar sınıfına dahildir, korunmasız bir cinsel ilişki sırasında Herpes virüsünün (HSV) erkek veya kadının vücuduna girmesiyle oluşur. Herpes virüslerinin Tip 1 denilen türü, herkesin bildiği sıklıkla dudağın kenarında ortaya çıkan “uçuk” denilen hastalığa neden olur. Genital Herpes çoğunlukla Herpes Tip 2 virüsü ile oluşur fakat son zamanlarda Herpes Tip 1 virüsü de genital Herpes etkeni olarak görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) istatistiklerine göre dünyada 50 yaş altındaki nüfusta HSV Tip 1 taşıyıcılığı %67 ve HSV Tip 2 taşıyıcılığı %16 oranında görülmektedir.
Genital Herpes Belirtileri
Herpes virüsü insan vücudunda bir hastalık yaratmadan yaşam boyunca kalabilir ve böylece bu kişi taşıyıcı olur. Herpes virüsü taşıyıcısı olan kişiler hastalık belirtileri olmasa dahi cinsel ilişki yoluyla virüsü bulaştırabilir. Cinsel ilişki sırasında Herpes virüsü kadın ve erkekte özellikle vajina ve ağız içindeki dokular aracılığıyla bulaşır. İlk bulaşma anından sonraki günlerde çoğu zaman belirtiler ortaya çıkmayabilir. Genital Herpes hastalığı tanısı cinsel organlar etrafında veya deride değişik yerlerde görülen yaralar ile kolayca konulabilir. Şüpheli olan durumlarda bu hastalığa özel kan testleri tanı için yardımcı olur.
Genital Herpes hastalığında en sık görülen ilk belirti erkek veya kadınlarda, cinsel organ veya ağız yakınında ağrı ve kaşıntı olmasıdır. Bu durum ilerlerse cinsel organlar yakınında içi sıvı dolu kesecikler oluşur. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde bu kesecikler açılır ve yerlerinde ağrılı yaralar (ülser) ortaya çıkar. En sonunda bu yaralar kabuk bağlayarak iyileşir. Bu yaraların olduğu zamanda cinsel ilişki olursa hastalığın bulaşma olasılığı iki kat artacaktır.
Genital Herpes hastalığı sırasında oluşan yaralara elle dokunmak mikrobun vücudun başka yerlerine taşınmasına ve buralarda yara oluşmasına neden olabilir. Bazı durumlarda oral (ağızla yapılan) seks nedeniyle ağız içinde ve çevresinde de yaralar oluşabilir. Genital Herpes hastalığında uygun tedavi yapılmazsa yaralar zaman içinde kendiliğinden iyileşebilir fakat aralıklarla tekrar ortaya çıkabilirler.
Gebelik Sırasında Genital Herpes Oluşursa
Gebelik sırasında genital Herpes hastalığı ortaya çıkarsa virüs plasenta yoluyla anne karnındaki bebeğe geçebilir. Genital Herpes açısından daha önce hastalık geçirmemiş ve gebeliğin son aylarında bulunan gebe kadınlar daha çok risk altındadır. Bu hastalıktan dolayı bebeklerin sinir sistemi zarar görebilir veya anne karnında ölebilir ve gebelikte düşük oluşabilir. Bazı bebeklerde ciddi bir sorun olmadan sadece cilt belirtileri görülür. Genital Herpes geçiren gebe kadınlarda hızlı bir biçimde kesin tanı konulur ve yüksek doz ilaç tedavisi uygulanır. Uygun tedavi ile bebeklerin yaşama şansı iki kat artacaktır.
Genital Herpes Tedavisi
Genital Herpes için kesin tedavi yoktur, yakınmaları azaltmak için virüsleri öldüren veya çoğalmasını engelleyen ilaçlar kullanılır. Herpes virüsleri bir kişinin yaşamı boyunca insan vücudunda varlığını devam ettirecektir. Cinsel ilişki yoluyla Herpes virüsü bulaşmasını engellemek için kondom (prezervatif) kullanmak etkili bir yöntemdir. Herpes virüsü oluşan hastalığın özellikleri gibi bazı yönlerden human papilloma virüsüne (HPV) benzer ama Herpes virüsü hücrelerde kanser dönüşümü yaratmaz. Günümüzde Herpes virüsü için kullanılan etkili bir aşı yoktur.