Toksik şok sendromu, sıklıkla kadınların tampon kullanımı sırasında ortaya çıkan mikropların yarattığı yaşamı tehdit eden ağır bir durumdur. Önerilenden uzun süreli tampon kullanımı sırasında ortaya çıkan bazı mikroplar vücuda girerek ve zehirli maddeler ortaya çıkmasını sağlayarak bu hastalığı yaratır. Günümüzde, tampon üreticileri bu mikropların çoğalmasını engelleyen yöntemler kullandıkları için toksik şok sendromu nadir görülmektedir.
Adetler sırasında özellikle spor yapmak veya yüzmek gibi aktif olmayı gerektiren durumlarda kadınlar hijyenik ped yerine tampon kullanabilirler. Tampon kullanımı sayesinde adet kanının vajinadan dışarı gelmesi önlenir ve mayo dahil istenilen her kıyafetin giyilmesi mümkün olur. Örneğin, aylar önceden planlanan yaz tatili, adet başladığı ve böylece havuzda yüzmek mümkün olmayacağı için iptal mi edilecek? Adet günleri yüzünden, haklı olarak, günlük yaşantısını değiştirmek istemeyen kadınlar giderek daha sıklıkla tampon kullanımını tercih etmekte.
Toksik şok sendromu yalnızca vajinal tamponlar ile değil, açık yaralar veya burun kanaması için uzun süre yara yerinde bırakılan gazlı bezler yüzünden ortaya çıkabilir. Bu tür durumlarda kullanılan gazlı bezlerin de belirli aralıklarla değiştirilmesi gereklidir.
Toksik Şok Sendromu Belirtileri
Bu hastalık başladığında ilk olarak yüksek ateş, baş ağrısı, titreme, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ishal, baş dönmesi, baygınlık ve güneş yanığına benzer deri döküntüleri ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sonrasında mikropların ve zehirli maddelerin kana karışması ile hastanın durumu ağırlaşır, düşük tansiyon, bilinç kaybı, böbrek ve karaciğer yetmezliği, kan dolaşımı bozukluğu başlar.
Toksik Şok Sendromu Tedavisi
Tedavi erken başlarsa başarı şansı çok artacaktır. Yukarıdaki belirtiler görülen kadınlarda ilk yapılması gereken iş vajinada tampon kontrolü ve tampon varsa bunun hemen çıkarılması olmalıdır. Bu durumun tedavisinde hızlı biçimde uygun antibiyotikler ve antitoksin denilen serum kullanılır.
Toksik Şok Sendromunu Önlemek
Adetler sırasında kullanılan vajinal tamponlar önerilen süreden fazla örneğin iki saatten fazla vajina içinde kalmamalıdır. Doğumdan hemen sonraki dönemde ve vajinada epizyotomi gibi bir yara olması durumunda toksik şok sendromu görülme şansı artar. Toksik şok sendromu kendine özgü belirtiler yaratmaz ve bir kadının tampon kullandığı kolay anlaşılabilecek bir durum değildir. Bu yüzden tampon kullanan kadınların etrafındaki kişilere bu konuda bilgi vermesi çok işe yarayacaktır.